Find donorhalvsøskende

Det er muligt at finde donorhalvsøskende, donorsøskende, “dibling”, og sågar sæd- eller ægdonor uden et donornummer. Denne side giver dig en guide til, hvad du kan gøre, hvis du har et donornummer og hvad du kan gøre, hvis du ikke har et donornummer. 

I foreningen er en af vores visioner, at der fra nationalt side laves et register som gør det muligt for dig som person undfanget med hjælp fra donor, at kunne få gratis adgang til informationer om dine donorhalvsøskende, hvis de som dig også ønsker kendskab eller kontakt. 

Der er vi desværre ikke endnu. Derfor har vi udarbejdet nedenståede guide til hvad du kan gøre.

Hvis du søger donorhalvsøskende som forældre til dit barn er der en god beskrivelse på European Spermbanks hjemmeside om hvad du bør overveje. Donorhalvsøskende – hvad skal du overveje? (europeanspermbank.com).

Guide til at finde donorhalvsøskende

Hvis du har et donornummer

 
  1. Hvis du ved hvilken æg- eller sædbank du donor har doneret i, kan du henvende dig her. Ofte har de deres interne register og du kan få adgang til oplysninger om evt. halvsøskende hvis de også ønsker kendskab. 
  2. Der er forskellige private eller netværks som holder et register. Her er nogle af dem som vi kender til findes:
    • www.mydonorconceivedfamily.dk
    • www.donorsiblingregistry.com
    • www.seedsiblings.org
    • www.donorchildren.com (gratis)
  3. Gør derefter det, som anbefales, hvis du ikke har et donornummer.

Hvis du ikke har et donornummer

  1.  Bed din mor om at kigge i hendes lægejournaler fra dengang hun blev insemineret eller få et skriftligt samtykke fra hende, så du må få adgang til at se dem. For at få disse, skal du henvende dig til den private klinik eller det offentlige hospital, hvor din mor blev insemineret. I kan være heldige, at journalen er gemt i arkivet og at der dengang blev skrevet et donornummer ned. Langt de fleste steder slettes dokumenter efter 10 år.
  2.  Gå på Facebook og find siden “Donorbørn uden nummer” og anmod om medlemskab. I denne gruppe skal du skrive dig ind i dokumentet for donorbørn uden nummer. Herefter opretter du et album med billeder og børnebilleder af dig selv. På den måde kan andre medlemmer sammenligne deres udseende med dit og vurdere, om der måske er et slægtskab.
  3. Bliv del af et DNA-registre – gerne alle de store: www.23andme.com og www.ancestry.com. Når du har købt et medlemskab hos dem, sender de dig en pakke, som guider dig igennem en DNA-test, som du skal sende tilbage som pakke. Når de modtager din test (typisk en spytprøve), tilføjer de dig til et register. Hvis der i forvejen er et andet medlem i registret, som matcher dit DNA, får du en notifikation om, at de har fundet en “relative” (slægtning) til dig. Der vil også stå, hvor nært beslægtede I er, og altså om I er søskende eller barn/far. Hvis der ikke er nogen slægtninge i registret lige nu, vil du få en notifikation lige så snart der er en slægtning til dig, som også melder sig ind i det samme DNA-registre. Når du har dit DNA i et af de store DNA-registre, har du mulighed for at uploade dit DNA-rådata gratis til MyHeritage, GEDMATCH, DNA.land. Du skal være opmærksom på, at der er lige så stor chance for at du finder din donor, en søster til donor, en fætter til donor eller donors børn, som der er for, at du finder en halvsøster via DNA-registre. Det er derfor en god ide, at overveje, om du vil kunne håndtere at finde en person med en tæt relation til donor, inden du melder dig i et DNA-registre.

Se videoen hvor donorbarnet Nathan mødes med sine halvsøskende og hvilken forskel det gjorde for ham.